Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Gezin in Canada 4
Podcast: Paraguay 7
Topbedrijf 8
Historische Vlamingen 10
Juridisch 11
Voetbal in China 12
Moedertaalonderwijs 14
Diplomaat 16
Literatuur 18
Podcast: Dubai 20
Europees recht 21

DOSSIER Global nomads
Inleiding 22
Estland 23
Paspoort 24
Ondernemer 25
Belastingen 28
Visum 30
Digital nomad worden 32
Wereldreis 34
Column 36


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Bestemming vrijheid

Gobal nomads zijn vaak ‘en route’ omdat routine hen beknelt als een keurslijf. Ze missen geen vaste plek, maar voelen zich net meer thuis als ze onderweg zijn. Reizen is voor hen geen vakantie, maar hun dagelijks leven. Ze trekken van de ene naar de andere plek en verdienen ondertussen hun brood door op afstand te werken. En dit met een grote mate van zelfstandigheid. Ze verkopen hun diensten aan klanten over alle continenten heen. Uiteraard vertoeven ze graag op exotische plekken zoals Thailand of Bali, maar ook minder tot de verbeelding sprekende locaties winnen aan populariteit. Het heeft wel iets van Erasmus voor volwassenen.

Zich ‘unpluggen’ van de routine om zich overal thuis te voelen. Voor sommigen is een betaalbaar ticket genoeg om het vliegtuig op te stappen en een nieuw land te gaan ontdekken. Die flexibiliteit geeft hen de kans om elke dag de keuzes te maken die ze willen. En als de periodes met verplicht telewerk ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat het voor sommige jobs niet noodzakelijk is om op kantoor - of zelfs in het land - te zijn. Bepaalde fiscale regimes kunnen bovendien aanlokkelijk zijn, maar let bijvoorbeeld wel op voor dubbele belastingen. Vergeet dus ook zeker de negatieve gevolgen voor onder meer de portemonnee niet, zoals de sociale zekerheidsbijdragen die je zelf moet ophoesten. Een aantal van die do’s, don’ts en valkuilen kwamen aan bod in een recent webinar dat wij organiseerden rond dit thema. Dit en andere webinars kan je trouwens via onze website herbekijken. Wat de risico’s zijn krijg je ook uitgebreid toegelicht vanaf pagina 32.

Kantoorwerkers, voorheen gekluisterd aan hun bureau, kunnen nu plots vanuit de bergen of aan zee werken. Om deze levensstijl te bekostigen is je laten adviseren geen overbodige luxe. Want ben je bijvoorbeeld in meerdere landen tegelijkertijd actief, dan bepalen internationale regels waar je sociale bijdragen betaalt. Dat die vrijheid met een prijs komt, hebben ze ervoor over. Meerdere landen maken digitale nomaden het hof. Onder meer Estland, Malta, IJsland, Dubai en Sri Lanka verleiden een groeiend publiek om er hun kamp op te trekken. Door te switchen van inspirerende werkplekken beoefenen aanhangers huns inziens de kunst van het leven. Eigen aan global nomads is uiteraard ook het inzetten op de work-life-balans. Ze doen het niet om méér te werken, maar bekwamen zich in de tijdmanagementkunsten.

Wie de hartslag goed voelt is Emmanuel Guisset, die zich als ervaringsdeskundige met zijn startup exact op deze groeiende groep richt. Hij maakte er een businessplan van en richt zich niet enkel op freelancers, maar ook op meer traditionele jobs. Accommodatie koppelt hij aan coworkingruimtes (zie pagina 25-27). Grenzen vervagen, niet enkel tussen landen, maar ook tussen werken, leven en reizen. Die vrijheidsdrang citeren vele digitale nomaden als de grootste troef van hun levensstijl. En dat die ook verkoopt op sociale media vertellen Naick en Kim vanaf pagina 34. Droom met hen mee.